Ich pôvod je vraj vo Viedni a nezaobišiel sa bez nich žiadny zo slávnych rakúskych fašiangových bálov. Rýchlo si ich privlastnili aj mnohé ďalšie národy v Európe i Amerike – vrátane Slovenska. Každá rodina mala kedysi vlastný recept – na kreple, pampúchy, chrapne, donuty či jednoducho – šišky.
Kysnuté pečivo vyprážané v oleji sa rýchlo etablovalo na stoloch všetkých kontinentov. Americký donut s typickou dierkou v strede vznikol vraj počas búrky na mori, keď kapitán lode potreboval k ovládaniu kormidla obe ruky. Bolo mu ľúto zahodiť sladkú buchtu… tak ju napichol na jednu z rukovätí kormidla. Odvtedy takéto šišky začala piecť jeho mama. A aj keď Američania berú túto legendu veľmi vážne a sporia sa s jej rôznymi alternatívami, nemení to nič na tom, že šišky či „donuty“ sú jednou z ich najobľúbenejších sladkostí vôbec.
Počas 3 týždňov jarných prázdnin môžu hostia Hotela Panorama ochutnať až 77 druhov tejto slávnej fašiangovej dobroty. Tím nášho šéfkuchára Romana Martinkoviča si pripravil recepty s typicky sladkými príchuťami, ale nenecháme vás ani bez atypických slaných šišiek, či bez nových kombinácií ovocia, karamelu, tvarohu, sušienok i čokolády…
Festival 77 druhov šišiek trvá od 19. februára do 12. marca 2022. Ochutnávka je každý deň od medzi 16. a 17. hodinou a je zdarma pre všetkých ubytovaných hostí Hotela Panorama.
Sledujte náš účet na sociálnych sieťach a získajte aktuálne informácie: https://www.facebook.com/panorama.strbskepleso/ https://www.instagram.com/panorama.strbskepleso/